NFL Aptitude Questions

 NFL Aptitude Paper

Aptitude questions with answers and explanations

1. 12 members were present at a board meeting. Each member shake hands with all of the other members before and after the meeting .How many hand shakes were there?
a) 130
b)134
c)132
d)135
Answer: C
Explanation:
In order to have a hand shake there must be two members. Therefore to select 2 out of 12 we have 12C2.
This happens twice that is before and after the meeting
Answer = 12C2 ×2 = 132

2. An emergency vehicle travels 10 miles at a speed of 50 miles per hour. How fast must the vehicle travel on return trip if the round trip travel time is to be 20 minutes?
a) 75 mph
b) 70 mph
c) 65 mph
d) 80 mph
Answer: a
Explanation:
Going trip time = t = ds = 1050×60 = 12 minutes.
Given total time = 20 minutes
Return trip time = Total time – Going trip time = 20 – 12 = 8 minutes = 860 hours.
As the distance is 10 miles during even return trip,
The return speed = dt = 10860 = 10×608 = 75 mph

3. Mary and John can do a piece of work in 24 day; John and Vino in 30 days;Vino and Mary in 40 days. If Mary, John and Vino work together they will complete work in ?
a) 10 days
b) 20 days
c) 47 days
d) 45 days
Answer: b
Explanation:
Given that
Mary and John take 24 days; i.e., (Mary + John)’s 1 day’s work = 124
John and Vino take 30 days; i.e., (John + Vino)’s 1 day’s work = 130
Vino and Mary take 40 days; i.e., (Vino + Mary)’s 1 day’s work = 140
Adding above 3 equations, we get,
[(Mary + John) + (John + Vino) + (John + Vino)]’s 1 day’s work = 124+130+140
2((Mary + John + Vino)’s 1 days work = 124+130+140
2(Mary + John + Vino)’s 1 days work = 5+4+3120 = 110
Therefore, (Mary + John + Vino)’s 1 days work = 120
i.e., Mary, John and Vino together can complete the work in 20 days.

4. My friend collects antique stamps. she purchased two, but found that she needed to raise money urgently. So she sold them for Rs. 800 each. On one she made 20% and on the other she lost 20%. How much did she gain or lose in the entire transaction?
a) she lost Rs 500.67
b) she lost Rs 666.67
c) she gain Rs 666.67
d) she gain Rs 500.67
Answer: b
Explanation:
Selling prices were given. Assume that on the first stamp she made profit and on the second stamp she made loss.
So cost prices of the both stamps = 800120%+80080% = 1666.66
So She incurred a loss of 66.66 rupees.

5. If the sum of n terms of two series in A.P. are in the ratio (5n + 4) : (9n + 6) then find the ratio of their 13th terms.
a. 129231
b. 12
c. 2315
d. None of the above
Answer: a
Explanation:
Formula for sum of n terms in AP = Sn = n2(2a + (n – 1)d ]
5n + 4 ? 5(n – 1) + 9 ? [2(92)+(n?1)5]
Common difference (d) = 5, First term (a) = 92
Similarly
Second series given 9n + 6 ? 9(n – 1) + 15 ? [2(152)+(n?1)9]
Common difference (d) = 9, First term (a) = 152
So
13th term for first series is = a + 12d = 1292
13th terms for second series is = a + 12d = 2312
Ratio = 129231

6. A team P of 20 engineers can complete work or task in 32 days. Another team Q of 16 engineers can complete same task in 30 days.Then the ratio of working capacity of 1 member of P to the 1 member of Q is
a. 3 : 2
b. 4 : 3
c. 2 : 5
d. 3 : 5
Answer: b
Explanation:
Let the capacity of an engineer in P = x units, and in Q = y units.
Working capacity of P = x × 32 × 20
Working capacity of Q = y × 16 × 30
As the total work is same, we equate the above equations.
? x × 32 × 20 = y × 16 × 30
? xy=16×3032×20=34

7. Ravi’s salary was reduced by 25%. Percentage increase to be effected to bring salary to original level =
a. 20%
b. 25%
c. 33 1/3 %
d. None of the above
Answer: b
Explanation:
Let the Salary be 100.
Salary was reduced by 25%. So present salary = 75.
Percentage has to be increased in order to get Original level = 2575×100 = 33.33 %

8. An ore contains 25% of an alloy that has 90% iron. Other than this, in remaining 75% of the ore ,there is no iron. How many kgs of the ore are needed to obtain 60 kg. of pure iron.?
a.250
b.275
c.300
d.166.66
Answer: d
Explanation:
Let us take 100x kgs of ore. Now it contains 25x kgs of alloy and it contains 90% (25x) kgs of iron.
90% (25x) = 60 kg ? x = 60×10090×125 = 83
So iron ore required = 100 × 83 = 266.66

9. Find the day of the week on 16th july, 1776.
a. Sunday
b. Monday
c. Tuesday
d. Wednesday
Answer: c
Explanation:
Split the year 1775 + 16th july 1776
Till 1600 years no odd days.
1601 to 1700 = 5 odd days
1701 to 1775 = 75 + 18 = 93 = 2 odd days. (75 years has 93 odd days (? 18 leap + 57 non leap years)
upto 15th july 1776 = 31 + 29 + 31 + 30 + 31 + 30 + 15 = 197 = 1 odd day.
Total odd days = 5 + 2 + 1 = 8 = 1 odd day.
So one day after Monday. That is Tuesday.

10. The radius of a sphere is increased by 50%. The increase in surface area of the sphere is :
a. 100%
b. 125%
c. 150%
d. 200%
Answer: b
Explanation:
Take radius 100. Then surface area is 4 × ? × 100 × 100.
After increase radius by 50% the radius becomes100 + 50% of 100 = 150
Then new surface area is 4 × ? × 150 × 150
Then put the values into formula of percentage = 4?1502?4?10024?1002×100 = 125%

11. On 8th Dec, 2007 Saturday falls. What day of the week was it on 8th Dec, 2006?
A.Sunday
B.Thursday
C.Tuesday
D. Friday
Answer: d
Explanation:
8th Dec 2007 – 8th Dec 2006 = 52 weeks 1 day. So Dec 8th 2006 is behind one day = Friday

12. Which one of the following option is the closest in the meaning to the word given below..
MITIGATE
a) Diminish
b) Divulge
c) Dedicate
d) Denote
Answer: a
Explanation:
Mitigate means to make something less severe. Divulge means reveal. Denote means indicate. Diminish means to make or to cause something to become less in size, importance etc.

13. On increasing the price of T.V. sets by 30%, their sale decreases by 20%. What is the effect on the revenue receipts of the shop ?
a. 4% increase
b. 4% decrease
c. 8% increase
d. 8% decrease
Answer: a
Explanation:
Let the price be = Rs.100, and number of units sold = 100
Then, sale value = Rs.(100 × 100) = Rs.10000
New sale value = Rs.(130 × 80) = Rs.10400
Increase% = 40010000 × 100 = 4%

14. In an examination, 35% of total students failed in Hindi, 45% failed in English and 20% in both. The percentage of these who passed in both the subjects is :
a. 10%
b. 20%
c. 30%
d. 40%
Answer: d
Explanation:
Formula n(a?b) = n(a) + n(b) ? n(a?b)
Fail in Hindi or English = 35 + 45 – 20 = 60
Therefore students who passed = 100 – 60 = 40.

15. Find the angle between the minute hand and hour hand of a click when the time is 7.20?
Answer: 100 degrees
Explanation:
Use formula ?=???30h?112m???
?=???30×7?112×20???=1000

16. How will you measure height of building when you are at the top of the building? And if you have stone with you.
Answer:
Explanation:
Throw stone from top and note the time,t.
Find height using formula
s = u × t + 0.5 × g × t2
Where u = 0

17. A contractor undertook to make 15 km of roadway in 40 weeks. In 10 weeks, 3 km was complete by 180 men working 8 hours a day. The men then agreed to work 1 hour a day overtime, And some boys were engaged to assist them, the work was finished in the stipulated time(40 weeks). How many boys were employed, if the work of 3 boys is equal to that of 2 men?
a) 70
b) 50
c) 60
d) 80
Answer: b
Explanation:
Let the capacity of man = 3 units, and boy = 2 units per hour.
Now total work = 3×180×8×7×10 = 3 km. – – – – – – – (1)
Let k boys were recruited. Now total work = (3×180+2×k) ×9×7×30 = 12km. – – – – – – (2)
By dividing 2nd equation by 1st,
? (540+2k)×9×7×303×180×8×7×10=4
? k = 50

18. A can do a piece of work in 10 days, B in 15 days. They work for 5 days. The rest of work finished by C in 2 days.If they get Rs 1500 for the whole work, the daily wages of B and C are?
Answer:
Explanation:
Let the total work = 30 units.
Then capacity of A = 3 units, B = 2 units. Now they worked for 5 days. So they must have completed 25 units. Rest of the work 5 units done by C in 2 days. So C capacity = 5/2 = 2.5 units.
Given that toatal wages are Rs.1500 for 30 units. So for 1 unit of work they get Rs.50. Now B and C per day work = (2 + 2.5) = 4.5 units. So their daily wages = 4.5 × 50 = Rs.225

19. The average of ten numbers is 7 .If each number is multiplied by 12 , then the average of new set of numbers is :
a) 7
b) 19
c) 82
d) 84
Answer: d
Explanation:
If each number is multiplied by K, then the new average increases by K times. So new average = 84

20. In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. If he attempts all 75 questions and secures 125 marks, the number of questions he attempts correctly, is :
a) 35
b) 40
c) 42
d) 46
Answer: B
Explanation:
Let the number of correct answers be x.
Then numbers of incorrect answers will be 75 – x
We get 4x – (75 – x)×1= 125
On solving the equation we get x= 40

21. A car moves at the speed of 80 km/hr. what is the speed of the car in metres per second?
A. 8 m/sec
B. 20 × 19 m/sec
C. 21 × 29 m/sec
D. 22 × 29 m/sec
Answer: D
Explanation:Formula
For convert km/hr into m/sec multiply the speed with 518
For convert m/sec into km/hr multiply the speed with 185
80 × 518 ? 22 × 29 m.sec.

22. 3 men can complete a piece of work in 6 days. Two days after they started the work, 3 more men joined them. How many days will they take to complete the remaining work?
Answer: 2 days
Explanation:
3 man 1 day work = 16
3 man 2 days work = 26
Remaining work = (1 – 26 ) = 2/3 parts.
6 man together perform the work in 1 day is = 16 + 16 = 26 parts
26 parts completed in 1 day
23 parts will b completed in 2 days

23. A single discount % equal to three successive discounts of 30%, 20% and 10%.
A. 49.6%
B. 50.4%
C. 40%
D. 60%
E. None of these
Answer: a
Explanation:
Let the initial price be 100.
30% discount on 100 is 30
(100 – 30) = 70
20% discount on the 70 is 14
(70 – 14) = 56
10%discount on the 56 is 5.6
So the answer is 30 + 14 + 5.6 = 49.6

24. If “PROMPT” is coded as QSPLOS ,then “PLAYER” should be
(a) QMBZFS
(b) QWMFDW
(c) QUREXM
(d) URESTI
Answer: QMBZFS
Explanation:
1st 3 letters are denoted by its next alphabet and the next 3 letters are denoted by its previous alphabets.

25. In a certain school, 20% of the students are below 8 yrs of age. The number of students above 8 yrs of age is (2/3) of the number of students of 8 years age which is 96. What is the total number of students in the school?
Answer: 200
Explanation:
Let total students be x.
? 0.2x + 23 × 96 + 96 = x
? x = 200